Sunday, July 06, 2014

The radiator fan hack

Eller våga vägra verkstad

Det sägs att känslan att inte ha kontroll över sitt liv är roten till att folk går in i väggen. Har man inte kontrollen över sitt liv så är man under konstant stress. Självklart är detta en slags självbestraffning; sällan är våra problem i väst av den omfattningen att det förtjänar att gå ut över vår hälsa.
Själv tog jag tillbaka kontrollen idag... tror jag.

Roverns nya kylare, berörd på annat ställe i bloggen, fungerar utmärkt, men taxar man omkring utan att den får fartvind på riktigt varma dagar så räcker den helt enkelt inte till. Kylarfläkten verkar inte ge någon vind förrän tempmätaren visar farliga värden. Motorn har aluminiumtopp, jag vill inte se den överhettad. Kopplar man in fläktmotorn direkt på batteriet så blir det en rackarns skjuts på luften, så motorn i sig är det inget fel på.
Kylarfläkten har givetvis en termostat som slår till elfläkten. Eller har den det egentligen. Jag har inte hittat den lille jäveln, och den verkar inte vara noterad ens i den Haynesmanual jag så påpassligt köpte strax efter bilen blev vår. Man vill ju vara förberedd. Ha kontroll. Inte för att jag är någon manualkille. –Troligtvis får datorn ett värde från tempmätaren som sedan startar fläkten när den känner för det.
Det kan den fetglömma nu. Jag klippte sladdarna.

Ett gammalt extraljusrelä kan mata plus till extraljusen om den får lite minus som styrström från kontakten från ratten. Eller så kan den mata minus till en kylarfläkt om den får lite plus som styrström. Faktum är att den skiter i vilket. Nu går kylarfläkten kontinuerligt så snart bilens motor startat och gereratorn börjar ladda. Kontakterna på generatorn heter B+ eller D+. Man ska använda den som ger mos när bilen är igång. Fläkten är direktinkopplad på +. Via säkring givetvis.
Reläet får minus, som den levererar vidare till fläkten när motorn är igång. Styrströmmen som får reläet att klicka kommer alltså från generatorns ena anslutning.
När jag hittat en termostat som kan passa så åker den på. Tills vidare dess går fläkten hela tiden, och jag har mätt upp att generatorn orkar leverera strömmen. Det var inga problem. Job done!

No comments:

Post a Comment