Friday, February 14, 2014

Bueno valentino!

Med Coop-blommor under armen kunde jag inte förmå mig själv att passera den riktiga blomsteraaffären. Hade jag gjort det hade jag missat hela händelsen.

Nu vände jag och gick den andra vägen och såg därför att bilen som just backar ut från en p-ficka har punktering höger bak. Jag knackar på förardörren. Tjejen bakom ratten utstrålar till häften otålighet och hälften artighet. Lik förbannat måste jag gestikulera "veva-ned-rutan" som en byfåne innan hon reagerar. Med ett snabbt ögonkast på blommorna surrar hon motvilligt ned pansaret. Men hon förekommer mig:
–Jag rattar allt jag kan!
Jag fattar att fönstret inte kommer att stanna nere många sekunder till, så jag fattar mig kort:
–Du kan ju fylla luft i det där hjulet innan du kör långt.
Jag lämnar tjejen med skinn på näsan att meditera över vad jag sagt och letar upp min egen bil. Kör samma väg tillbaka av nyfikenhet för att se om hon fattat galoppen. Hon har stannat för att lasta in något i skuffen och har sprungit in i affären bredvid. Jag stannar, väntar, men känner att jag inte vill lämna detta så här. Människan kan ju skada sig.

Inne i affären är tre bönor invecklade i ett spännande samtal.
–Här kommer han ju!, utbrister hon.
–Fattade du vad jag menade?..du har ju punktering höger bak, säger jag.
–Skoja'ru me' mej? Dialekten är från storbyn.
–Nä tyvärr.
–Ja tänkte typ "Gee mej blommorna å gå iveeg, ja känner inte de-e-ej", säger den lilla stockholmskrigaren och ler. Jag drar in luft men min pratbubbla är väldigt tom.
Väl ute på parkeringen kikar vi på däcket. Det ser intakt ut. Erbjuder henne därför skjuts till OK för att låna en luftklocka. Tillsammans med de lokala flickorna från butiken förklarar vi för henne vad en luftklocka är. Och visst hade hon ett reservhjul?
Men hon beslutar att köra med punka till OKs verkstad så får de ta hand om det.
Jag undrar i mitt stilla sinne om hon har kört med punka hela dagen utan att märka det.

Med tacksamhet över att slippa behöva ragga på dessa moderna brudar kör jag hem och lämnar över blommorna till mitt eget kap. Norpan är nog fanimej en jackpot.

1 comment:

  1. Småskrattar lite framför surfplattan och stöter bort tanken på att jag själv skulle kunna vara en liten stockholmskrigare (eller.. skulle jag det?!)
    Fint av dig att bry dig två gånger, inte alla som ens bryr sig en gång.

    ReplyDelete