Tuesday, November 26, 2013

Industripannan

Extrem värme har med tiden bränt ett stort hål i vår retort. Bara att hacka upp golvet nu då.


44 år
44 år är en väsentlig tid ur ett mänskligt perspektiv. Ur ett mekaniskt perspektiv är det ännu längre.

Vår industriella värmepanna är endast femton år gammal, men flisdelen tillverkad av Ånga och Värme är från 1969. Den var tagen ur bruk när vi flyttade in för tio år sedan, men vi tvingade igång den. Förra året pinnsvetsade jag eldningsgrytan sittande med huvudet in igenom eldningsluckan. Det sved i ögonen. Resultatet var att vi tog oss genom ännu en vinter, men gjutjärn svetsar man sällan med fullgott resultat.

I år fick jag lära mig att eldningsgrytan kallas Retort, och att ett enda svenskt företag fortfarande säljer dessa. Det var kostsamt och många moment, men nu är vår retort ersatt med en splitterny. Kontaktpersonen på Biram Svets och Smide i Halmstad berättade att det inte är alla tiders bästa affär att sälja dessa prylar då de håller extremt länge. För länge, enligt uppgift. Mannen i andra änden av luren menade att det troligen var retort-originalet från kärleksåret -69 som vi nu bytt ut. Man blir ju lite stolt som svensk när man hör såna saker.

Anyway: Retort kallas det för att flisen pumpas in och byter riktning, för att gå upp i pannan och där avge sin värme. När allt var fastgjutet med värmebeständiga material så kunden den tre meter långa matarskruven åter monteras. Den som vi fick svetsad 2012. Nu är det idel nya grejor. Gjutningen fick vila i en vecka för att långsamt avge sin fukt och härda. Hur gick det sedan då? Det gick fint.. i tio dagar. Plötsligt hördes en stor smäll från källaren och när jag skyndat ned mötte mig denna utsikt.

Vid denna utsikt utstötte jag meningar som skulle
ha gjort Kapten Haddock generad.

Den stora karusellskruv som matar flisen från magasinet till schaktet har havererat. Fästöronen i växellådans kropp har gått rakt av. Gjutjärn igen... Tydligen är 44 år max på alla delar i denna maskin. Så nu blir det upprustat även där. Livet är hårt på landet men det blir ju fint när allt är nytt.

No comments:

Post a Comment