Tuesday, June 21, 2011

paket-tricket

Större inuti än utanpå
Ni som har spanat in Harry Potterfilmerna vet att det finns en buss med flexibla yttermått, samt en Anglia som kan flyga. Alla som haft en Anglia vet ju att det stämmer. De som haft en Saab V4 som vardagsbil vet att den är klart större inuti än vad yttermåtten påstår.

I verklighetens Sverige skulle jag göra en nätt liten dagstripp på sisådär en trettio mil. Jag hade klartecken att låna hushållets enda moderna fordon. Det hade blivit en okej tur, men i klassikern blir det lite mera äventyr. Bilen gick problemfritt denna gång, kruxet var att chauffören fick den brillianta idén att stanna till på Kamprads lilla butik och botanisera i fyndhörnan. Attans, vi som behöver garderober, och där låg de. Till fyndpris.
 Jag ville verkligen... men med tretton mil hem med öppen baklucka, är det så klokt?

Väl ute på parkeringen blir jag en egen attraktion.
 Bland Mitzu-bitch bilar med lånade takräcken och SUV'ar med hyrda släp står en gänglig kille och plockar isär sin veteranbil. Skumt. Först kommer passagerarstolen ut med ett bestämt ryck. Ögonbryn höjs. Varsamt kommer sedan baksätets sittdyna. Folk dröjer sig kvar. Kollar.

Bilen bredvid min får besök av sin ägare. Det är en hög fyrdörrars pickup med korta flaket med kåpa. Kärran är dubbelt så stor som Saaben. Mannen ställer sig med händerna i fickorna och synar läget. Jag sväljer nervöst, väl medveten om att jag står i en halvcirkel av gröna interiördelar och Ikeavaror. Låter det första tunga paketet hasa in. Det passar precis mellan handbromsspaken och högerdörrens armstöd! Med marginal kvar till instrumentbrädan ligger det på plats. Jag minns hur man andas igen. När även paket nummer två funnit sig till rätta säger han –Bra bilar de där, har själv haft en V4 96. –Även Sedanen lastar mera än man tror. Jag ler och nickar tacksamt, men hittar liksom ingenting att säga, så han fortsätter medan han klappar sin pickup –Den här...*kort paus*...har liksom för kort flak för att klara sånt där.
...

Det svåraste var väl att klicka fast bältet under två fyrtiokilos paket.


En liten smal bil på utsidan–ett svart hål inuti.
4 comments:

 1. cecce8:00 AM

  Det stämmer. Jag har kört ett fullstort oljefat inuti min V4 sedan en gång.

  ReplyDelete
 2. Låter som hög tid att byta kolvringar om man behöver ha ett oljefat med sig på resorna!

  ReplyDelete
 3. Hehehe! :) Jag flyttade en gång och använde bara min Fiat 127a... :) Den var kul! :)

  ReplyDelete
 4. Fiat 127 är kult!

  ReplyDelete