Wednesday, April 29, 2009

Kära hushelveteDet har knappast ungått någon av våra närmaste vänner att vi bygger en lägenhet innuti en industribyggnad. Speciellt som vi har hållit på med det sedan 2003 utan att egentligen komma någon vart.

Jodå, nytt vatten och avlopp drogs när den gamla oisolerade plattan ändå var upphuggen och utkastad, slangar för vattenburen värme drogs innan gjutning, liksom att en stor del av elen också gömdes därnere i betongen, men faktum är att vi startade med en fungerande byggnad, ramponerade den, och sedan dess har det sett ut som en krigszon och gör det fortfarande.


Dags att lista våra största tillgångar:
1. Okunskap
Få husprojekt skulle bli förverkligade om upphovspersonerna visste vad de gav sig in i. "Tänk så många människor som byggt hus före oss. Kan de så kan vi". Nja. Snarare: Folk i gemen ärver sina hus eller köper dem färdiga. Byter själv tapeter och misslyckas med det där eluttaget som aldrig blir riktigt pålitligt. Sen var det det där om de sista listerna som aldrig kommer på plats. Så värna om din okunskap. Tänk inte efter för mycket innan du hoppar in i saker.

2. Naivitet.
"Om man gör allting själv så kostar det väl inte så mycket"
-Den är bra! Bör snarare utläsas; "Om du gör allting själv så kommer projektet i det närmaste stå helt still men ändå kosta ofattbart mycket pengar."

Om du ska göra ett projekt som kommer ta en månad men ser att det kostar dubbelt så mycket som du har råd med så kommer projektet att stå still medan du sparar pengar. I slutänden kommer du ha gjort ditt projekt på tre gånger planerad tid, men du har nått målet. Många andra ser på postkodlotteriet istället, för att de orkar inte, kan inte, eller tror inte att de kan.

Saker vi lärt oss mot vår önskan:

1. Om du tar upp ett hål i väggen för en minitraktor och sen beställer tid för muraren så kommer du ha det hålet i två år. Det kommer kosta mycket i extra uppvärmning, men i gengäld får du tillfälle att träffa traktens barn, katter och annat småknytt inne i ditt hus på ovanliga tider på dygnet. Bör upplevas.

2. Om du har kostat på ditt bygge nytt vatten och avlopp så att "allting är nytt" och "nu har vi gjort allt rätt den här gången" så kommer det gamla avloppet precis i skarven mot det gamla nätet att ge upp så snart du grävt igen hålet. Ett eget äventyrs-vattenland! Wow! När du hyr grävmaskinisten och gräver upp hålet så kommer avloppet att ligga ännu djupare än sist, kommunen kan inte komma ut och göra sin del och det kommer att regna konstant så ni efter ert vanliga fulltidsjobb får hinka upp sand ur ett hål många kvällar i rad. I regnet. Det för människor närmare varandra. Förhoppningsvis.

3. Om du räknat fel när macadamen lyfts in av traktorn, så är det bra om du iallafall har bil med dragkrok. Själv började jag kolla på annonser efter drag till en Saab95-73. Efter inköp, hämtning av draget (tur, bara 7 mil bort), montering, besiktning, lån av vagn, hämtning av macadam så kunde vi fylla upp sista decimetern som bärlagret sjönk av sin egen tyngd.
En decimeter macadam i det aktuella rummet vägde sju ton och gjorde underverk för våra ryggar och axlar. Ungefär här blev Saabens motor lite sämre tills den måste bytas. Nästa motor höll 300mil. Men vilka mil det var!

4a. Om hantverkarna säger något i stil med "Ohh, herregud, stället måste dräneras om nu direkt för hundratusen för det sjunker i kvicksand, ohh hjälp kolla väggarna, allting kommer rasa, ohkära nån då, det finns garanterat människorätande blåbetong här som avger radon och taket här måste saneras från jättefarlig monstereternit" eller liknande; byt hantverkare. Ta hem någon lugnare. Påminn dig själv om att huset stått sedan 1947.

(4b)
Få hus trillar ned i huvudet på ägarna. Det gagnar dem inte. Hus känner till andra, mer sofistikerade sätt att jäklas. Som när cirkulationspumpen gick klockan fyra på morgonen och pannan överhettades. Jättekul bus. Om man är ett hus. Det var några dagar innan julafton.

5. Det oväntade.
Pinsamt. Flyttkartonger. Möbler med täcken över sig på grund av allt damm. Bygglort. Smutsen dras med in i andra rum. Inget är riktigt fint längre. Vi som planerat små oaser där vi kunde ta igen oss efter byggattackerna.

Då vill folk hälsa på. Ångest! Varför nu? Varför oss?

Här kommer vi till det oväntade: Folk älskar projekt. Andras projekt är nästan mera spännande än egna. De älskar att hälsa på. Några älskar att hjälpa till! Hålla koll. Fråga. Visst flinar de lite ibland men de återkommer och är uppenbarligen faktiskt intresserade. Det hade vi inte räknat med. Det har sina fördelar att vara klassens clown!

1 comment:

  1. Anonymous9:52 PM

    Vel har dere valgt en fascinerende bolig, men det at vi kommer på besøk handler nok mer om de som bor der enn om selve huset, tror jeg. Og om tilgangen på spesielverktøy, vinkelsliper og TIG-sveis, selvfølgelig.

    ReplyDelete