Wednesday, August 09, 2006

Varför tackar inte motorcyklister?

Motorcyklister är en utsatt grupp i trafiken. Vi bilister tar död på åtskilliga varje år. Mest handlar det om dålig uppmärksamhet, bilister som såsar sig fram och undermedvetet tänker: Ett sådant litet fordon som kommer där går nog inte så fort. Tjong! Där dör en småbarnsfar och en medelålders gentleman i en korsning. Placera dem som du vill. Nu till det viktiga:
Eftersom jag kör ett intressefordon som jag är mån om så försöker jag kolla trafiken runt mig. Ibland hittar jag en snabbt uppkommande MC i backspegeln. Kan jag, så går jag ut på vägrenen så denne kan fortsätta utan att sakta ned, samt för att visa honom eller henne att jag minsann SER den, och har lust att visa hänsyn.
Inte EN gång i sommar har en MC tackat mig för detta. Trots att bilisternas brist på hänsyn och uppmärksamhet är största orsaken till MC-förares årliga massdöd. Två av vänsterhandens fingrar är allt jag begär. Jag gillar hojar. Varför denna ignorans?

2 comments:

  1. Jag har försökt att tacka ibland, men det blir ett himla vinddrag i vänsternäven när man sticker ut den från kroppen. Det verkar som en bättre idé att hålla händerna på styret. Att blinka med blinkersen kan vara ett alternativ, men det är ofta svårt att se huruvida blinkersen är på eller inte efteråt, vi motorcyklister har ju inget tak som skuggar över indiktionslampan. Sen är det ju även så att handskarna tar en del av fingrarnas finmotorik när det gäller att vicka en liten knapp fram och tillbaka med tummen samtidigt som resten av den handens fingrar gör en snabb frikoppling för att lägga i nästa växel efter en snabb och säker omkörning.
    Märk väl: Vi är inte otacksamma!

    ReplyDelete
  2. I Torsdags hände det, en hojåkare tackade. Inte med ett finger eller en hand utan med hela armen. Tydligen är det ovanligt att bilförare upptäcker dem i tid och går åt sidan för att visa det. Han verkade glad minsann.
    Äntligen!

    ReplyDelete