Thursday, December 12, 2013

Välskyltat

Regnummernytt!
Efter årsskiftet blir den lilla läbbiga EU-blaffan obligatorisk på nummerskyltarna. Så man blir inte kvitt den blå lilla rackaren. Så tillvida man inte beställer sina ersättningsskyltar nu.
Jag gick en runda och kollade vilka av mina fordon som behöver få skyltarna ersatta. Många var helt ok, men någon hade väldigt sliten skylt, eller den fula åttiotalsversionen i plast. Den gillar jag inte. Så vedervärdigt ful i både material, ram och typsnitt.
De nuvarande skyltarna ligger ganska nära de gamla sjuttiotalarna, så de får anses vara okej. Faktiskt är den nya lite, lite mindre, och det skadar ju inte. Det är fortfarande ett groteskt plakat att hänga på en stackars snygg veteranbil.



De skyltar man får idag är något mindre än sjuttiotalsvarianten

Men det slutade med att jag beställde nummerskyltar för sjuhundra spänn!
Det var en ordentlig packe skyltar som landade här.
Här kommer ännu ett tips: Mät noga. Sällan är de hål som borrats i bilen faktiskt där de borde vara. Återförsäljare borrade hej vilt på sextio- och sjuttiotalen. På Mantan skiljde det en centimeter från bilens mittlinje, och det kunde ses med blotta ögat.

Fotnot: För att beställa nya skyltar till ditt fordon; ta fram senaste registreringspapper och använd dess uppgifter för att logga in på http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/Registreringsskylt-och-bevis/ och var noga med att välja bort EU-märket på dina nya skyltar.


Wednesday, December 11, 2013

Ferguson får lastare





Lastaren medföljde i traktorköpet. Det visade sig vara ett halvfabrikat i den övre skolan.
Bland annat saknades de två lastartornen som skall sitta på var sin sida om motorns bakre del. De flesta svensksålda Massey Ferguson modell 35 hade dessa original då de var en del av hytten, men inte vår traktor. Den har en lite ovanligare hytt.
Men lastartornen återfanns på blocket, om än i fel del av landet. Efter svetsning, slipning och blästring blev de dugliga. Fortsättning följer...

Friday, December 06, 2013

Världen tar paus


Skjuter upp ytterdörren så den gör ett urtag i snön. Sätter mig på huk, och med bebisen i famnen plockar jag upp lite nyfallen snö och klämmer den i handen, kastar den en bit och klämmer en ny näve snö. Flingorna yr in i huset omkring oss. Han fnittrar förtjust på det där sättet som gör att man undrar om man verkligen levde innan han kom till världen.